Tips voor uw zorgverzekering

MedicijnenU wilt natuurlijk het hele jaar door goed verzekerd zijn. Het kan daarbij handig zijn om goed naar uw zorgverzekering te kijken. Door daar een paar uren aan te besteden weet u zeker dat u de juiste zorg krijgt. Wij hebben speciaal voor u enkele tips voor uw zorgverzekering.

Tip 1: Vrijwillig eigen risico
Bent u gezond? Dan kunt u een vrijwillig eigen risico overwegen. Dit is een extra eigen risico dat u naast het verplichte eigen risico van 385 euro hanteert. Maakt u dan extra kosten in de basisverzekering, dan betaalt u ook meer. Een vrijwillig eigen risico kan al snel leiden tot een premiekorting van meer dan 10 euro per maand. Heeft u kinderen? Dan geldt het vrijwillige eigen risico niet voor minderjarige kinderen. Ook de huisarts en aanvullende verzekeringen tellen niet mee met het vrijwillige eigen risico.

Tip 2: Aanvullende verzekering
Maakt u veel tandartskosten? Of heeft u aanvullende dekkingen nodig? Dan kan een aanvullende zorgverzekering baten. U betaalt dit bovenop uw basisverzekering en hebt hierdoor een betere dekking van eventuele zorgkosten. Veel zorgverzekeraars hanteren verschillende pakketten met verschillende dekkingen, dus vergelijk goed de dekkingen van verschillende zorgverzekeraars en zorg dat u een goede dekking hebt van de ziektekosten die u mogelijk maakt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht!

Tip 3: Natura- of restitutiepolis?
Verzekeraars bieden vaak restitutie- en naturaverzekeringen aan. Bij een restitutieverzekering krijgt u bij elke zorgaanbieder een vergoeding en hebt u dus meer keuzevrijheid. Het maakt dus niet uit naar welke zorgverlener u gaat, u krijgt altijd uw zorgkosten vergoed. Bij een naturaverzekering heeft de zorgverzekeraar contracten gesloten met zorgaanbieders. Bij al deze zorgaanbieders krijgt u de volledige kosten vergoed. Gaat u met een naturaverzekering naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijgt u mogelijk slechts een gedeelte van uw kosten vergoed. Let dus goed op of u een restitutie- of naturaverzekering afsluit!

Tip 4: Brillen en lenzen
Goed zicht is belangrijk. U wilt daarom goed verzekerd zijn op het gebied van brillen en/of lenzen. Bijna alle verzekeraars bieden verzekeringen aan voor brillen of lenzen als een aanvullend pakket. U moet wel rekening houden met aanvullende voorwaarden. Zo kunt u bij enkele verzekeraars alleen brillen van een bepaalde winkelketen halen. Dat betekent dat u niet altijd zomaar bij de opticien om de hoek naar binnen kunt wandelen! Ook kunt u bij de meeste verzekeraars een brilvergoeding ontvangen per twee of drie kalenderjaren. Lees u goed in met betrekking tot deze dekkingen.

Tip 5: Moet ik buitenland aanvullend verzekerd zijn?
In de basisverzekering zit een dekking voor het buitenland, maar slechts tegen het Nederlandse tarief. Zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan om het volledige buitenlandse tarief te dekken. Gaat u daarom veel op reis? Dan kan het lonen om een aanvullende buitenlanddekking op te nemen in uw pakket.

Tip 6: Recht op zorgtoeslag
Verdient u als alleenstaande minder dan € 28.720? Of woont u samen en is het gezamenlijke inkomen lager dan €35.996? Dan heeft u mogelijk recht op zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om tegemoet te komen in de kosten van een zorgverzekering. Zo blijft de zorg voor hen betaalbaar en toegankelijk. Wilt u weten of u recht heeft op zorgtoeslag? Klik dan hier.

Tip 7: Korting door premie per jaar te betalen
Mocht het financieel kunnen, dan kunt u ervoor kiezen om uw premie in één keer voor het hele kwartaal, halfjaar of hele jaar te betalen. De korting kan daarbij oplopen tot 3%.

Tip 8: Collectief
Er zijn allerlei organisaties, zoals werkgevers, gemeenten, vakbonden en patiëntenverenigingen die afspraken hebben gemaakt met zorgverzekeraars. Dankzij deze afspraken kunnen die partijen de normale zorgpolissen aanbieden voor een hoge groepskorting. Vraag bij uw werkgever of organisatie na of u recht heeft op een collectief. Dit kan flink schelen in de maandpremie!

Maar, welke zorgverzekering past bij mij?
U heeft natuurlijk wel wat aan deze tips gehad. Toch kan het zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Speciaal voor u hebben wij daarom een tool ontwikkeld. Met behulp van deze tool kunt u precies zien hoeveel u mogelijk betaalt aan zorgpremie en welke aanvullende verzekeringen u nodig hebt. Wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op! Wij staan altijd voor u klaar.