Pensioen ondernemer

Als ondernemer moet u vaak zelf uw pensioen regelen. Vooral voor zzp’ers is dit een probleem, aangezien zij vaak niet bewust zijn van de gevolgen mits zij geen pensioen opbouwen. Als ondernemer wilt u later niet alleen leven op een AOW-uitkering, dus is het belangrijk om goed bewust te worden van pensioenopbouw als ondernemer.

Hoeveel moet ik opzij zetten?

Dat verschilt per persoon. Het ligt vooral aan het geld dat u tijdens uw pensioen maandelijks gebruikt. Ondernemers die veel uitgeven hebben daardoor ook meer pensioen nodig. Onderzoek wijst uit dat een zzp’er zonder partner gemiddeld meer dan € 1.000 per maand moet sparen als aanvullend pensioen. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met waarde- en prijsstijgingen. Om precies te weten hoeveel u opzij moet zetten, kunt u zich het beste laten adviseren door ons.

Hoe bouw ik als zzp’er pensioen op?

Er zijn inmiddels een aantal manieren waarop zzp’ers pensioen kunnen opbouwen: zelf sparen bij de bank, pensioen opbouwen bij een verzekeraar of via pensioenuitvoerders, of via beleggingsinstellingen of coöperaties. Zzp’ers mogen in grotere mate zelf bepalen hoeveel zij in willen leggen voor later. Het ingelegde geld wordt vaak ook belegd. Ook verschillen de voorwaarden tussen een pensioen opbouwen bij de bank en bij een verzekeraar. Laat u adviseren door ons zodat u niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.