Schade door vuurwerk, ben ik verzekerd?

Oud en nieuw staat voor de deur. Dat betekent dat er weer massaal vuurwerk wordt gekocht. Jaarlijks wordt er weer voor miljoenen euro’s aan schade veroorzaakt dankzij vuurwerk. Vooral met droog weer is de schade groot. Mede door deze overlast is de discussie met betrekking tot het afschaffen van vuurwerk de laatste jaren toegenomen. Maar wanneer bent u precies verzekerd tegen schade door vuurwerk? Wij helpen u een handje.

Autoschade
Bij een autoverzekering met volledig of beperkt casco wordt brandschade vergoed. Dit geldt ook voor schade door vuurwerk. Schade door (vuurwerk)vandalisme valt alleen onder de allriskdekking, maar gaat doorgaans wel ten koste van het aantal schadevrije jaren. Dit verschilt per verzekeraar en verzekering. Bereken zelf of u hierdoor goedkoper uit bent door zelf de schade te betalen.

Schade aan eigendommen
De opstalverzekering dekt schade aan de woning als gevolg van brand en ontploffing. Schade aan spullen is verzekerd op de inboedelverzekering. Om zeker te weten of uw spullen zijn gedekt, kunt u het beste kijken in uw huidige polis. U kunt het ook door ons na laten kijken.

Aansprakelijkheid
Wie zelf schade veroorzaakt bij het afsteken van vuurwerk, kan een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Ook opzettelijke schade door kinderen tot 14 jaar is daarop gedekt.

Zorg
Medisch noodzakelijke zorg valt onder de zorgverzekering. Wat er allemaal verzekerd is binnen uw zorgverzekering verschilt per persoon. U kunt jaarlijks uw pakket wijzigen of overstappen van zorgverzekeraar. Het kan daarom ontzettend lonen om hier jaarlijks naar te kijken. Kijk na bij uw zorgverzekeraar wat uw huidige dekking is en wat u mogelijk aanvullend heeft verzekerd. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Hoe voorkom ik schade?
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom speciaal voor u enkele tips waar u wat aan heeft om de jaarwisseling hopelijk schadevrij door te komen.

  • Neem genoeg afstand van vuurwerk en draag bij voorkeur een vuurwerkbril en gehoordempers.
  • Zorg voor blusmateriaal, bijvoorbeeld een brandblusser of een blusdeken.
  • Maak de brievenbus dicht of haal hem tijdelijk weg.
  • Zorg ervoor dat afvalcontainers niet los buiten staan. Zorg er daarnaast voor dat afval en verpakkingsmateriaal niet los buiten liggen.
  • Doe aangifte indien er sprake is van roekeloos gedrag van anderen.
  • Heeft u een garage? Zet dan de auto in de garage.
  • Draag oude kleding tijdens het afsteken van vuurwerk.
  • Heeft u een bedrijf? Zorg dat u camera’s ophangt bij uw bedrijf. Zo kunt u toezicht houden.
  • Zet vuurpijlen in een fles, half gevuld met zand. Zo kan de pijl niet omvallen en kan het geen schade veroorzaken aan andere mensen of dieren.
  • Sluit ramen en deuren. Niet alleen tegen de vuurwerklucht, maar ook tegen vuurwerk dat ongewenst binnen kan komen.