Is alles in mijn huis verzekerd?

Roerende zakenRoerende zaken

Met het woord ‘inboedel’ wordt alle spullen in uw huis bedoeld. Het gaat dan om ‘ roerende zaken ’, zoals een bankstel en kleding. Veel mensen hebben het idee dat alles op hun inboedel verzekerd is. Dit is echter niet altijd het geval. Inbrekers zijn steeds vaker uit op dure spullen, zoals sieraden, luxe laptops, contant geld en kunst. Daarnaast is elk huishouden verschillend. Daarom stelt de inboedelverzekering hier vaak maximum vergoedingen op in.

Denk hierbij aan diefstal of verlies door brand van:

  • Sieraden zoals horloges, kettingen, ringen (bij de meeste verzekeraars is dekking bij diefstal beperkt tot € 3.500,- en bij brand tot € 6.000,-)
  • Contant geld (kent meestal een maximale dekking van € 1.250,-)
  • Computer- en audiovisuele apparatuur zoals videocamera’s, televisies en laptops (dekking geldt alleen binnen de eigen woning, vaak gemaximeerd tussen de € 7.500,- en € 12.000,-)
  • Antiek, kunst, muziekinstrumenten (deze bijzondere bezittingen hebben meestal een maximale dekking tot € 15.000,-)
  • Spullen van de inboedel die gestolen worden uit uw auto (een standaard dekking tot maximaal € 250,-)
  • Heeft u een huurwoning? Dan is huurdersbelang (denk hierbij een behang en tapijt) meeverzekerd (kent meestal een maximale dekking van € 6.000,-)

Buitenhuisdekking

Standaard zijn al uw roerende zaken verzekerd als op het thuis adres zijn en de schade moet dus ook op dit risicoadres zijn ontstaan. Steeds meer inboedelverzekeringen kennen een uitbreidende buitenhuisdekking. Daarmee zijn uw spullen niet alleen binnenshuis verzekerd, maar ook als ze ergens anders zijn. Het gaat daarbij alleen om spullen die bedoeld zijn om buitenshuis te gebruiken. Let bij het afsluiten van een inboedelverzekering met buitenhuisdekking ook goed op de uitsluitingen. Vaak is diefstal uit voertuigen niet gedekt, en zijn ook telefoons uitgesloten van de dekking.

Hoe te verzekeren?

Afhankelijk van uw inboedelverzekeraar kunnen deze dekking(en) worden uitgebreid op de polis. U kunt deze voorwerpen ook aanvullend verzekeren met bijvoorbeeld specifieke een sieraden-, kostbaarheden- of computerverzekering.

Inboedelwaardemeter

Maar hoe weet ik nu wat de waarde is van mijn roerende zaken? De inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars is een hulpmiddel om op eenvoudige en objectieve wijze de globale waarde van een inboedel vast te stellen, met name voor het geval u een inboedelverzekering wilt afsluiten of wilt wijzigen. Het puntensysteem van de inboedelwaardemeter is gebaseerd op uitkomsten van onderzoek naar de waarde van de inboedel van een groot aantal huishoudens in Nederland. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat de inboedelwaarde vrij nauwkeurig kan worden vastgesteld aan de hand van de leeftijd en inkomen van de hoofdkostwinner, de samenstelling van het huishouden en de oppervlakte van de woning.

Heeft u vragen over uw eigen verzekering? Neem dan gerust contact met ons op. Ook als u elders verzekerd bent, adviseren wij u graag.