Leer uw kind omgaan met geld

Uw kind gaat naar de middelbare school. Een nieuwe fase in het leven van uw kind. Bij deze nieuwe fase is het ook tijd om met geld om te gaan. Als ouder geeft u uw kind steeds meer vertrouwen en verantwoordelijkheden. Het gaat om samen afspraken maken en dilemma’s bespreken, bewust maken van risico’s en gevolgen van geldkeuzes.

Uw kind leren omgaan met geld hoeft u niet zelf te doen. Aastad en RegioBank helpen u graag. RegioBank heeft JongWijs met handige tips voor u en uw kind om optimaal met geld om te gaan. Met uw toestemming kan uw kind een Jeugdpas krijgen, met een weeklimiet. Opent uw kind JongWijs na zijn twaalfde verjaardag, dan krijgt hij een betaalpas met standaardlimieten. Als u die limieten te hoog vindt, dan kunt u dit aanpassen bij uw Zelfstandig Adviseur: Aastad Adviesgroep.

Mobiel Bankieren en zelfstandig betalen

Veel ouders vinden het lastig dat kinderen met hun eigen pinpas gaan pinnen. Hoe weet je immers of het veilig gebeurt en of waaraan het geld uitgeeft? En wanneer kan mijn kind mobiel bankieren of online bestellen? Die afspraken maakt u grotendeels zelf met uw kind. Als u denkt dat uw kind er klaar voor is, kunt u uw kind leren om zelfstandig te pinnen. Ook als Zelfstandig Adviseur willen wij u graag helpen. Een van onze medewerkers helpen uw kind graag met de eerste stappen om te internetbankieren!

Een eigen telefoon

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon. Hoe oud uw zoon of dochter moet zijn voordat hij of zij een eigen mobieltje krijgt, bepaalt u natuurlijk zelf. Besluit uw dat uw kind een telefoon nodig heeft? Denk dan goed na of u een telefoon met beltegoed geeft, of eentje met een abonnement. En spreek af hoe lang uw kind met zijn beltegoedkaart moet doen, of wie er betaalt als uw kind buiten de bundel komt.

Op zoek naar een baantje

Als uw kind 13 jaar of ouder is, mag hij of zij een bijbaantje hebben of met vakantiewerk beginnen. Het gaat daarbij eerst om zeer lichte werkzaamheden: folders rondbrengen of kleine klusjes bij vrienden of familie. Vanaf 15 jaar mogen kinderen ook iets zwaarder werk verrichten, maar dit is wel beperkt tot maximaal 2 uur per schooldag. Denk hierbij aan vakkenvullen of werken in een snackbar. Vanaf 16 jaar mag het kind langer en nog complexer werk verrichten, denk hierbij aan kassamedewerker en bediening in een horecagelegenheid. Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor kinderen om bij te verdienen!

 

Meer informatie over JongWijs? Neem dan contact met ons op! U kunt altijd bij ons binnenkomen voor een kopje koffie.