Op wintersport?

WintersportGa jij dit voorjaar op wintersport? Gaaf! Maar is je (doorlopende) reisverzekering wel toereikend? En wat is nu eigenlijk van belang, aangezien je ook een zorgverzekering hebt? In dit artikel lees je er meer over.

Om je goed te verzekeren voor onverwachte medische kosten in het buitenland zijn er 2 mogelijkheden;

  • Een reisverzekering met geneeskundige kosten dekking
  • Een aanvullende verzekering bij je basis-zorgverzekering

Wintersport en de zorgverzekering

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten vergoed.

De zorgverzekering vergoed medische kosten ten gevolge van een ski-ongeval of blessures tijdens de wintersport tot maximale tarief dat in Nederland gangbaar is. Is de behandeling en zorg in het buitenland duurder? Dan betaal je zelf het verschil! In landen waar de zorg duurder is, kan dat resulteren in een behoorlijke kostenpost.

De basisverzekering is dus lang niet altijd toereikend als het gaat om medische zorg in het buitenland. Zo wordt een gipsvlucht bijvoorbeeld niet standaard door de zorgverzekering gedekt.

Wintersport en een reisverzekering

Tijdens een reis (en dus ook wintersport) kun je met meerdere schades worden geconfronteerd. Denk hierbij aan diefstal en/of verlies van je bagage, vertraging, pech onderweg of zelfs annulering van de reis, maar ook met een ongeval.  Wil je een volledig wintersport proof reisverzekering afsluiten? Zorg dat je dan minimaal deze aanvullende modules hebt meeverzekerd:

1. Geneeskundige kosten
2. skiën – of snowboarden (wintersportdekking)

account_boxKortlopende reisverzekering afsluiten

Een aanvullende- of reisverzekering met wintersportdekking dekt vrijwel altijd ook de volgende kosten:

  • Een reddingsactie op de piste (met de banaan of traumahelikopter).
  • Vervoer met de helikopter naar een ziekenhuis na ongeval op de piste.
  • Verblijfkosten die je maakt vanwege ziekte of een ongeluk.
  • Bagagedekking: kosten die je maakt bij verlies, beschadiging of diefstal van bagage. Hier zit vaak een maximum bedrag aan.
  • Kosten van gehuurd skimateriaal, skipassen en skilessen waar je vanwege een ongeval geen gebruik meer kunt maken.

Niet gedekt op je verzekering.

Bepaalde kosten worden doorgaans niet gedekt door een aanvullende zorg- of reisverzekering. Bijv. off-piste skiën, schade aan ski-materiaal en gevaarlijke activiteiten  (schansspringen, bobsleen of ijsklimmen). Kijk voor een uitgebreid overzicht van de dekkingen in de polisvoorwaarden van de verzekering.

Verzekeringspas (EHIC)

Als je op wintersportvakantie gaat, dan is het handig om de verzekeringspas en eventuele reisverzekeringspas mee te nemen. De zorgverzekeringspas dient voorzien te zijn van een European Health Insurance (EHIC) gedeelte aan de achterkant van de kaart. Zorgverleners kunnen aan deze pas herkennen dat je verzekerd bent voor medische zorg in het buitenland. Veel reisverzekeraars verstrekken geen reisverzekeringspas meer. Sla daarom het alarmnummer van je verzekeraar op in je telefoon, samen met het polisnummer.