Verbouwing financieren?

Met persoonlijke lening vaak voordeliger dan tweede hypotheek.

Wie gaat verbouwen kan dat onder meer financieren met een tweede hypotheek. Interessant, gezien de lage rentes. Maar wie de verbouwing betaalt door een persoonlijke lening af te sluiten, is vaak goedkoper uit.

Dat berekende de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Het omslagpunt ligt bij €28.000, tot dat bedrag is een persoonlijke lening tot honderden euro’s voordeliger dan een tweede hypotheek afsluiten, zo bleek. „Dit komt vooral doordat je voor de hypotheek extra bijkomende kosten hebt”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe. „Je betaalt advies-, afsluit-, taxatie- en notariskosten, wat alles bij elkaar zo’n €3.000 kost.”

Voor dit onderzoek is er gekeken naar de kosten voor een hypotheek en de kosten voor een persoonlijke lening. In de berekening ging de vergelijkingssite uit van een looptijd van 10 jaar voor de persoonlijke lening en de hypotheek. Omdat je een hypotheek ook over 30 jaar kunt afsluiten, is dat vergeleken met de kosten van die hypotheeklooptijd tegenover een persoonlijke lening van 10 jaar en 15 jaar. Dat zijn namelijk de langst mogelijke looptijden voor persoonlijke leningen. Er is ook rekening gehouden met de aftrek van rente en bijkomende kosten.

Maandlasten
Bulthuis: „Maar zelfs dan is een persoonlijke lening bij veel hogere leenbedragen goedkoper. Je hebt bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar wel lagere maandlasten, omdat je de aflossing over meer maanden spreidt. Daar staat echter tegenover dat je een langere periode rente betaalt, waardoor de totale kosten veel hoger zijn”

Bij een bedrag van €10.000 is een persoonlijke lening tot bijna €790 goedkoper, bij €27.000 scheelt het iets meer dan €47. Daarna wordt het afsluiten van een tweede hypotheek weer voordeliger om een verbouwing mee te bekostigen. Volgens Bulthuis is het zaak je niet blind te staren op de maandlasten. „Als je de maandlasten kunt betalen, kun je dus altijd beter kiezen voor een persoonlijke lening van 10 of 15 jaar dan voor een tweede hypotheek van 20 of 30 jaar.”

Advies nodig over verbouwen? Bij een lening of een tweede hypotheek. Aastad Adviesgroep helpt je graag. 

Bron: DFT 27-07-2021