Uitvaartverzekering voor u en uw nabestaanden

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering, ofwel begrafenisverzekering, verzekerd u de kosten van een crematie of een begrafenis. De verzekering keert een som geld uit (kapitaal) of garandeert een dienstenpakket (natura) als de verzekerde komt te overlijden. Hiermee kunnen de nabestaanden een uitvaart financieren of uitvaartdienst afnemen, zonder hiervoor zelf financieel risico te lopen.

Wat kost een uitvaart?

In Nederland kost een uitvaart gemiddeld 7.000 tot 10.000 euro. Een verzekering voor uw uitvaart biedt tevens de mogelijkheid om de gewenste uitvaart van tevoren tot in detail te bepalen. Een uitvaartpolis wordt zowel uit emotionele als uit financiële overwegingen afgesloten en kan eenvoudig of zeer uitgebreid zijn. Omdat er verschillende soorten uitvaartverzekeringen zijn, is het belangrijk om uitvaartverzekeringen goed te vergelijken. Aastad Adviesgroep kan u hierbij goed ondersteunen.

Voor wie is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering kan voor en door iedereen afgesloten worden, dat geldt zowel voor kinderen als ouderen. Deze verzekering is in Nederland niet verplicht. Ongeveer 70% van de Nederlanders heeft echter wel een verzekering voor hun uitvaart afgesloten. De hoofdreden voor het afsluiten van een uitvaartpolis is de financiële zekerheid voor uw nabestaanden. Daarnaast neemt het organisatorisch veel werk uit handen.

Waarom afsluiten via Aastad?

Niet alleen kunnen wij samen met u bekijken welke verzekeraar het beste aanbod voor u heeft, ook assisteren wij tijdens de looptijd van de verzekering bij al uw vragen en desgewenst de vragen van nabestaanden bij het overlijden. Heeft u ook uw andere verzekeringen bij ons ondergebracht? Dan heeft u al uw verzekeringen in één overzicht.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Uitkering in geld

Bij deze vorm uitvaartverzekering (ook wel geld uitvaartverzekering genoemd) keert de verzekeraar een geldbedrag uit aan je nabestaanden waarmee de uitvaart verzorgd moet worden. Kenmerken van een kapitaal uitvaartverzekering:

  • Nabestaanden hebben volledige vrijheid over het te besteden bedrag.
  • Dit bedrag hoeft niet verplicht te worden besteed aan de uitvaart.
  • Er is dus ook vrijheid in keuze over hoe de uitvaart wordt ingericht.
  • Er is volledige vrijheid over de keuze van een uitvaartverzorger.
  • De hoogte van het verzekerd bedrag kan vooraf bepaald worden.

(mogelijke) nadelen:
De nabestaanden moeten bij het regelen van de uitvaart zelfstandig een uitvaartverzorger inschakelen en alles in overleg met hem/haar invullen. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de hoogte van het uitgekeerde bedrag op het moment van overlijden niet voldoende blijkt te zijn om de wensen in te vullen. De nabestaanden zullen dan bij moeten betalen. Zeker bij lang geleden afgesloten, niet geïndexeerde uitvaartverzekeringen kan dit het geval zijn.

Uitkering in dienten

Bij deze vorm uitvaartverzekering worden er een aantal standaard diensten verzekerd, zoals het werk van de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk en de auto’s. Het verzorgen van de uitvaart wordt volledig uit handen van de nabestaanden genomen. Kenmerken van een natura uitvaartverzekering

  • De uitvaart wordt precies zo geregeld als in de polis genoemd staat.
  • Nabestaanden hoeven geen extra kosten te betalen.
  • Hebben nabestaanden andere wensen? Dan zal wel bijbetaald moeten worden.
  • Nabestaanden zijn minder druk met de invulling van de uitvaart.

(mogelijke) nadelen:
Omdat het een pakketverzekering is kan er in principe alleen worden gekozen voor aangesloten uitvaartverzorgers. De nabestaanden zitten vast aan alle diensten die onderdeel zijn van het gekozen pakket, zelfs wanneer men van deze diensten geen gebruik wil maken. Niet verzekerd in het pakket zijn de grafkosten, crematiekosten en bijvoorbeeld de koffietafel. De nabestaanden zullen dit moeten betalen of er dient een stukje kapitaal meeverzekerd te zijn.

Uitkering in geld én diensten

Verzeker de zekerheid van een dienstenpakket met de vrijheid van keuze.

Meestal biedt een natura pakketverzekering alleen de standaard diensten. Maar als je meer wilt dan alleen de standaard mogelijkheden, bijvoorbeeld een mooiere kist of meer bloemen, kun je voor de aanvullende wensen een extra verzekerd bedrag laten opnemen. Je verzekert dan een deel in natura en een deel in geld. Dan wordt dit een combinatie uitvaartverzekering genoemd.

Advies nodig? Wij zijn u graag van dienst!