Tips voor studerende kinderen

studentenverzekeringVeel ouders voorzien financiële risico’s voor hun uitwonend studerende kind. Hoe kunnen ze helpen? NRC helpt deze ouders met informatie. Wij belichten in dit nieuws bericht de studentenverzekering. Klik hier voor het hele artikel.

Zorg voor een goede studentenverzekering

Ook een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering is een onderdeel van de financiële zekerheid op kamers. Want een dure fiets of laptop vervang je niet zomaar met een klein budget. Dat betekent niet dat het voordelig is om allerlei verzekeringen af te sluiten. Bij veel verzekeringen worden uitwonende kinderen gedekt door de inboedel- en /of de aansprakelijkheidsverzekering van hun ouders. Belangrijk daarbij is dat de uitwonende kinderen de intentie hebben na hun studie terug te keren. Dat is moeilijk te controleren voor de verzekeraar, zegt financieel adviseur Van der Smitte, maar van iemand die bijvoorbeeld samenwoont valt niet te verwachten dat hij of zij terugkeert in het ouderlijk huis.

Of een inboedelverzekering überhaupt een goed idee is voor een student is overigens de vraag, volgens Van der Smitte. „Vaak is elektronica het enige dure bezit van een student, dan is het logischer om alleen dat te verzekeren.”

Lees de verzekeringsvoorwaarden

Enkel een verzekering hebben is niet genoeg, zeker niet in een studentenhuis. Bij een inboedelverzekering is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen de publieke ruimte en de afgesloten ruimte.

Dat betekent dat een slot op de deur van de studentenkamer een goed idee is, met de waardevolle spullen daarachter. Ook als de huisgenoten betrouwbaar zijn. Want wordt er ingebroken, dan is voor de verzekering duidelijk dat de ‘binnenbraakclausule’ geldt. Ligt de laptop in de publieke ruimte, dan is het voor de verzekeraar „net alsof je spullen laat liggen in de trein”, zegt Van der Smitte. Ze waarschuwt voor het stallen van een fiets buiten de woning, of zelfs in de hal: ook dat is publieke ruimte en moet apart verzekerd worden.

Ook de kleine letters van de aansprakelijkheidsverzekering lezen kan financiële problemen voorkomen, zegt Van der Smitte. De meest voorkomende misrekening met verzekeringen is volgens haar de geleende auto. „Studenten zijn er vaak heilig van overtuigd dat ze met een aansprakelijkheidsverzekering in een auto van een vriend goed zitten, maar de verzekering vergoedt geen schade die is ontstaan bij een geleend motorrijtuig.”

Weten welke risico’s uw studerende kind loopt?

Maar liefst 80 procent van de ouders met een kind dat op kamers gaat, voorziet financiële risico’s, blijkt uit een enquête van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. Bij Aastad kunnen wij u hierover informeren. Moet er een aanvullende verzekering worden afgesloten of kunnen we uw bestaande verzekeringen uitbreiden? Neem vrijblijvend contact met ons op voor het beste advies.

Bron: NRC.nl