Helmplicht op snorfiets

Het dragen van een goedgekeurde helm op scooters en snorfietsen met een blauw nummerbord is vanaf 1 januari 2023 wettelijk verplicht in Nederland. Dit geldt ook voor eventuele passagiers. Het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers moet hierdoor afnemen.

Hoe herken je een goedgekeurde helm?

Niet alle helmen bieden de bescherming die verlangd wordt. Daarom is alleen een goedgekeurde brom-, motor- of speed-pedelec-helm toegestaan.

Een goedgekeurde brom-/motorfietshelm heeft een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer dat staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is herkenbaar aan een markering volgens de NTA 8776:2016 norm.

Snorfietsers die geen (goedgekeurde) helm dragen, riskeren een boete van € 100.

Snorfietser nog welkom op fietspad?

Net als nu het geval is, mogen snorfietsers ook na 1 januari 2023 op fietspaden blijven rijden waar dat is toegestaan. Tot die tijd is een helm alleen verplicht op plekken waar de snorfiets op de rijbaan moet rijden, zoals in steden als Amsterdam en Utrecht. Daarna geldt de helmplicht overal. Ook aan andere regels voor snorfietsers verandert niets. Zo blijft de maximumsnelheid 25 kilometer per uur.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat