De risico’s van een elektrische step

Een elektrische step is momenteel heel erg gewild, zeker bij kinderen. Zonder moeite door het straatbeeld zoeven en snel op de bestemming aankomen. Het lijkt ideaal. Het is een cadeau dat bij vele jongeren op hun wensenlijstje staat. Toch zitten er wel wat gevaren aan dit voertuig verbonden.

Motorrijtuigen

Een elektrische step wordt door een accu aangedreven en is daarom een motorrijtuig. In Nederland mogen voertuigen die volledig aangedreven worden door een accu alleen op de openbare weg rijden wanneer ze door de overheid (het RDW) zijn goedgekeurd. De openbare weg zijn alle ruimtes waar anderen ook kunnen komen. Dit betekent dat een parkeerterrein en de stoep onder de openbare weg vallen.

Er zijn op dit moment geen elektrische steps die zijn goedgekeurd door de RDW. Dit betekent dat u niet met een elektrische step op de openbare weg mag rijden. Doet u dit wel dan kan de politie u een boete geven of de step in beslag nemen.

Geen dekking bij verzekeringen

Neemt u het risico en gaat u of een van uw kinderen toch de weg op met een elektrische step, houdt er dan rekening mee dat u niet verzekerd bent voor schade. U kunt geen motorrijtuigenverzekering afsluiten voor een elektrische step en ook uw aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking bij schade met of door een motorrijtuig.

Veroorzaakt u of uw kind schade aan bijvoorbeeld een auto, dan moet u deze schade zelf betalen. Wanneer het alleen materiële schade is, dan valt dit nog te overzien. Maar wat als u tegen een voetganger aanrijdt en deze blijvend letsel oploopt? Dat kan flink in de papieren lopen en dit moet u dan ook zelf betalen.

Deelsteps

In Nederland kunnen we gebruik maken van deeltijdscooters en -auto’s. In het buitenland staan ook veel deeltijdsteps. Deze zijn gemakkelijk met een app te ontgrendelen en kunnen op een andere plaats weer neergezet worden. Zo betaalt u alleen voor de tijd die u hem gebruikt en bent u heel flexibel. Het is natuurlijk een gemakkelijke manier om de stad te verkennen. Deze deeltijdsteps zijn echter niet verzekerd via de Nederlandse aansprakelijkheidsverzekering.

Wilt u toch graag gebruik maken van een deeltijdstep? Check dan bij de voorwaarden of het aansprakelijkheidsrisico is meeverzekerd wanneer u de step huurt. Zo voorkomt u problemen. Zorg ervoor, wanneer er iets gebeurt, dat u deze schade direct in de app van de deelstep meldt. Maak foto’s van de situatie en de plaats van het ongeval.

Aansprakelijkheidsverzekering of fiets/scooterverzekering

Wilt u snel en flexibel zijn onderweg? Kies in plaats van een elektrische step voor een elektrische fiets of scooter. Deze zijn goed te verzekeren en hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer er toch iets misgaat. Wilt u meer weten over een fiets/scooterverzekering of uw aansprakelijkheidsverzekering? Maak een afspraak met een adviseur van Scharenborg. Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn.