Aansprakelijkheidsverzekering

Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering? Het is niet verplicht in Nederland, maar het wordt ten zeerste aanbevolen. Hoe werkt aansprakelijkheid eigenlijk?

Bijvoorbeeld als je kindje iets kapot maakt in het huis van een ander, met de driewieler tegen de deur van de auto van de buurman beschadigd. Of wanneer je zelf een per ongeluk een dure vaas omgooit bij een ander. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. kortom, als jij of je gezinslid (per ongeluk) schade bij een ander veroorzaakt en je bent hiervoor (juridisch) aansprakelijk? Biedt deze verzekering een geruststellende bescherming tegen de financiële gevolgen.

Het is prettig om dan een aansprakelijkheidsverzekering te hebben om een beroep op te doen, voor het hele gezin  (ook je huisdieren). Vaak zijn bijvoorbeeld ook geleende spullen meeverzekerd tot een bepaald bedrag. De dagwaarde wordt vergoed bij materiele. Maar ook letselschade aan personen wordt vergoed. Is de persoon waar jij thuis iets stuk maakt zelf verzekerd? bijvoorbeeld op de inboedelverzekering? Dat wordt het eigen risico van die polis gedekt door jouw aansprakelijkheidsverzekering. Zo laat je de benadeelde niet met de kosten zitten. 

Wat wordt er niet gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering ?

  • Opzettelijke schade door een persoon ouder dan 14 jaar. Zodra er opzet in het spel is en de persoon redelijk kan nadenken over oorzaak en gevolgen (grens ligt bij 14 jaar) wordt de schade niet vergoed;
  • Schade op je werk of bij je eigen bedrijf. Heb je bijvoorbeeld het pinapparaat stuk gemaakt? Helaas kan je dan niet bij je particuliere aansprakelijkheidsverzekering terecht;
  • Schade door je auto of scooter. Heb je bijvoorbeeld een hek beschadigd tijdens het inparkeren? De aansprakelijkheidsverzekering dekt dat niet;
  • Schade in het buitenland. Als er iets op vakantie gebeurd, bijvoorbeeld het vliegveld is je bagage zoek, dan geldt hier niet de aansprakelijkheidsverzekering voor.

In dergelijke gevallen zijn er vaak wel andere verzekeringen waar je een beroep op kunt doen. Zoals een zakelijke aansprakelijkheid-, auto- of doorlopende reisverzekering. 

Bescherm niet alleen je eigen portemonnee, maar ook die van degene die je onverhoopt schade berokkent. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) heeft eigenlijk iedereen nodig.