Europese hypotheekrichtlijnen

hypotheekrichtlijnen

Op Europees niveau zijn nieuwe hypotheekrichtlijnen geïntroduceerd voor het aanvragen van een hypotheek. De ‘Mortgage Credit Directive’ (MCD) heeft als doel de Europese markt voor hypotheken transparanter, efficiënter en concurrerender te maken.

Consumentenbelang

Hierbij staat het consumentenbelang centraal! In Nederland worden de hypotheekrichtlijnen verwerkt in bestaande wet- en regelgeving. Hoewel de wetgeving hiervoor voorlopig tot de zomer is uitgesteld, hebben veel banken en maatschappijen aangegeven door te gaan met de invoer van de regels per 21 maart 2016. Ook Aastad is volledig voorbereid op de nieuwe richtlijnen.

Centraal informatiedocument

Een belangrijke en zichtbare verandering door de invoering van de hypotheekrichtlijnen is de introductie het ESIS; het European Standardised Information Sheet. Dit informatiedocument zal naast de bestaande documenten door de aanbieder/adviseur aan de klant worden verstrekt en heeft als doel dat internationale vergelijking mogelijk is tussen aanbieders en bemiddelaars; de klant krijgt hierdoor direct vergelijkbare documenten.

Definitief aanbod bij offerte

Daarnaast wijzigt het proces rondom het doen van een definitief aanbod aan een hypotheekaanvrager. De richtlijn bepaalt dat een offerte moet gelden als definitief aanbod. Dit brengt met zich mee dat de bank op dat moment al moet beschikken over de benodigde gegevens om een kredietwaardigheidstoets te doen.

Overigens betreffen het enkel nieuwe richtlijnen voor het vergelijk en aanvraagproces van een hypotheek. De overige wet- en regelgeving rondom het afsluiten van een hypotheek, alsmede de criteria van de aanbieders blijft zoals deze is. Wilt u weten welke hypotheek het beste bij u past? Bereken dan de direct uw mogelijkheden. Ook publiceren wij een actueel overzicht van de hypotheekrente.

Vragen over de nieuwe hypotheekrichtlijnen? Neem gerust contact met onze adviseurs op voor informatie of een vrijblijvende afspraak.

Waarom Aastad?

  • Jarenlange kennis en ervaring
  • Erkende hypotheekadviseurs
  • Scherpe premie en ruime dekking
  • 100% onafhankelijk advies
  • Correcte en snelle schadeafwikkeling

Referenties

★★★★★
5 5 1
We hebben onze eerste woning gekocht en hadden deskundig advies nodig. De medewerkers van Aastad hebben ons super goed geholpen bij het adviseren, begeleiden en afwikkeling van onze hypotheek. Daarnaast ook uitstekend geholpen met het afsluiten van onze verzekeringen. Dit bedrijf is zeker een aanrader!

Nieuws

Schade door vuurwerk, ben ik verzekerd? - 28-12-2017

Oud en nieuw staat voor de deur. Dat betekent ...

Tips voor uw zorgverzekering - 11-12-2017

U wilt natuurlijk het hele jaar door goed verz...